/
/
Wordt BizDevOps de nieuwe hype binnen IT-projectmanagement?

Wordt BizDevOps de nieuwe hype binnen IT-projectmanagement?

Je kunt een echte projectmanager met weinig blijer maken dan vragen naar zijn werkmethodes. Er is de afgelopen jaren ook wel het nodige gaande op dat gebied. De ouderwetse watervalmethode lijkt echt te hebben afgedaan en methoden termen als Agile, Scrum en Lean zijn in opkomst. Ook de IT-sector kan daarbij niet achterblijven en heeft een nieuwe methode ontwikkeld die daar sterk op lijkt: BizDevOps. Zoals de naam misschien al zegt is de methode gebouwd op drie pijlers: De eindklanten (Biz/Business), developers (Dev/Development) en beheerders(Ops/Operations). Klinkt heel mooi natuurlijk, maar wat heb je eraan?

Oud en nieuw

Vele jaren werd projectmanagement uitgevoerd volgens een vast concept. Iemand heeft een briljant idee, een opdracht, of een taak. Vervolgens gaan de opdrachtgever en de uitvoerder bij elkaar zitten en gaan ze door de verschillende stadia heen van het bedenken van een visie, het opzetten van een plan en het uiteindelijke uitvoeren daarvan. Inmiddels komen steeds meer bedrijven en uitvoerders erachter dat dit niet heel praktisch is. Zeker binnen de dynamische IT-wereld is het belangrijk om projecten voortdurend bij te kunnen sturen. BizDevOps biedt deze mogelijkheid.

Hoe werkt het?

Een BizDevOps team bestaat uit meerdere partijen. Het team van de uitvoerder bestaat uit een Scrum Master en een betrokken stakeholder van de eindklant ook wel de Product Owner genoemd. De laatste is de spin in het web die regelmatig contact heeft met de andere stakeholders en werkpakketten maakt voor de ontwikkelaars. De projecten worden iteratief opgezet, wat inhoudt dat ze stap voor stap worden uitgevoerd. Na ieder stuk volgt een oplevering en evaluatie en wordt een planning gemaakt voor de volgende fase. Tijdens dit traject is het beheer, de Ops, er vanaf het begin van het project bij. Het is hun taak om te checken of al die mooie plannen en ideeën ook tot een goed bruikbaar product leiden voor de gebruikers. Bovendien is het beheer dan al helemaal thuis in het product op het moment dat het wordt gelanceerd, zodat de oplevering veel soepeler verloopt.

Op zich is dit niet heel uniek. Wat de BizDevOps methode anders maakt, is dat de eindklant voortdurend betrokken blijft in het proces. Zodoende kunnen zij makkelijk nieuwe opdrachten of aanwijzingen geven. Het project wordt op deze manier veel flexibeler uitgevoerd dan met de starre watervalmethode. De partijen samen vormen het daadwerkelijke team.

Ook bij 3fifty stimuleren we het gebruik van BizDevOps bij klanten en maken we zelf waar mogelijk gebruik van BizDevOps. Het is voor ons een snelle, effectieve en complete methode om soms complexe projecten, zoals de transformatie naar de cloud tot een goed einde te brengen.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@3fifty.eu of door te bellen naar 078-6105719.

Auteur

Maik

12 March 2019

Bekijk ook