/
/
Willem gaat op reis naar de cloud en hij neemt mee…

Willem gaat op reis naar de cloud en hij neemt mee…

Willem is IT-Manager bij een organisatie met meer dan 200 FTE’s en innoveert graag. Niet uit liefhebberij, maar om de productiviteit in het bedrijf te verhogen tegen zo laag mogelijke kosten. Willem er al een tijdje van overtuigd dat de gang naar de cloud hem daarbij enorm gaat helpen. Net als bij een reis komt daar nogal wat bij kijken. Geen dagtripje dus, maar nou ook weer geen wereldreis.

Cloud workshops

De eerst vraag is uiteraard: waar gaat de reis heen? En daaraan gekoppeld: waar vandaan? Reisbestemmingen zijn er genoeg en een beetje hulp zou niet gek zijn. Willem besluit daarom een reisorganisatie in te schakelen en benadert 3fifty. Daar wordt de juiste richting bepaald aan de hand van een aantal workshops, in de regel twee of drie. Bij deze brainstormsessies zijn wat Bas van der Kruijssen, Microsoft Cloud Architect bij 3fifty, betreft naast IT-architecten als Willem ook financiële medewerkers en duidelijke kritikasters aanwezig. “In veel gevallen zijn capaciteitsproblemen of een meer hybride manier van werken met bijvoorbeeld veel thuiswerkers de directe aanleiding om naar de cloud dan wel een andere cloudomgeving of -oplossing te zoeken.“

Beheer en security: wie doet wat?

“Tijdens de workshops wordt onder meer duidelijk hoeveel taken het bedrijf zelf kan en wil uitvoeren en hoeveel uitbesteed kan of moet worden. Net als bij een reis dus waarbij de één graag zelf de de accommodatie en exacte locatie bepaalt, terwijl de ander dat graag aan de expert overlaat. Dat leidt uiteindelijk tot een keus voor ofwel in een eigen data center gaan of blijven, ofwel een derde in te schakelen. Dat kan Microsoft of een andere provider zijn, maar ook een aparte hosting partij. Of een combinatie daarvan. Een bedrijf kan bijvoorbeeld het cloudbeheer zelf willen doen maar ook dat uit handen geven. Hetzelfde geldt voor andere zaken die aan bod komen zoals security en hoe dit net, als het aansturen, beheersbaar blijft. In de praktijk is zelf doen lastig omdat er bij bijvoorbeeld Azure continu functionaliteit wordt toegevoegd en doorontwikkeld. Hou dat zelf maar eens bij.”

Geen plug & play

“Ook wordt er in dit stadium al gekeken naar wat straks voorafgaand aan de migratie de eerste stapjes moeten zijn. Hiertoe brengen we onder andere de bedrijfsprocessen en alle applicaties van de klant in beeld en welke koppelingen met andere partijen er zijn. Wat vaak in deze sessies opvalt is dat men de complexiteit van de eigen IT-omgeving overschat. Men denkt gemiddeld genomen dat 50% vrij eenvoudig naar de cloud kan en de andere helft niet. Onze inschatting is in die gevallen dat al snel 80% makkelijk te doen is en maar 20% wat meer uitdagingen met zich meebrengt. Over het vervolgtraject, de fase na de migratie, wordt daarentegen juist iets te makkelijk gedacht. Men verwacht een soort plug & play maar er moet zogezegd wel eerst een plug worden gemaakt. De oriëntatiefase wordt gemiddeld genomen na een week of zes afgesloten met een transitie-advies.”

Willem is een stuk wijzer en kan zich nu opmaken voor de volgende stap: een plan van aanpak en de leverancierskeuze.

Je kunt ook hieronder de video van Willem bekijken.

Auteur

Maik

23 November 2019

Bekijk ook