/
/
Waarom wachtwoorden straks verleden tijd zijn

Waarom wachtwoorden straks verleden tijd zijn

Iedereen die gebruik maakt van een computer, een tablet, een smartphone of zelfs een oude Nokia koelkast, zal niet anders gewend zijn dan dat je zo’n ding ontgrendeld met een wachtwoord. Vervolgens kun je dan gaan surfen op het internet en met een (hopelijk) ander wachtwoord inloggen op je e-mail. Wachtwoorden zijn overal en we weten niet beter dan dat ze een noodzakelijk kwaad zijn. Ze raken ook de grens van ons menselijk verstand, want hoeveel verschillende wachtwoorden kun jij onthouden? Helemaal als ze voorzien moeten zijn van acht karakters, een hoofdletter en een speciaal teken. Veel mensen zijn zo wachtwoordmoe dat ze niet eens meer moeite doen om ze allemaal te onthouden. We kiezen massaal voor makkelijk te onthouden varianten die zo te kraken zijn en desnoods een wachtwoordmanager. Zowel persoonlijk als professioneel. Ook bij Microsoft zien ze dat wachtwoorden niet meer veilig genoeg zijn en dus komen ze deze zomer met iets revolutionairs: het wachtwoord gaat binnen afzienbare tijd verdwijnen!

Password Less

Het antwoord van Microsoft op het wachtwoord is Password Less Authentication. Niet meer inloggen met een wachtwoord, maar met ‘iets’ anders. Dat kan van alles zijn, maar bij voorkeur iets waarmee jouw identiteit zo goed mogelijk kan worden vastgesteld. Een goed voorbeeld is natuurlijk de vingerafdrukscanner. Daarmee is het vrijwel onmogelijk voor iemand anders om nog jouw account binnen te komen. Bijkomend voordeel is dat vrijwel alle nieuwere telefoons over een goede vingerafdrukscanner beschikken. Door het inloggen van je account te koppelen aan de vingerafdrukscanner op je telefoon is veiligheid veel makkelijker te garanderen.

Biometrische scan

Een optie die nog iets verder gaat is de biometrische scan. Dat klinkt misschien heel geavanceerd, maar is eigenlijk heel toegankelijk. Een groot gedeelte van de nieuwere laptops en telefoons, zoals de Iphone X, is tegenwoordig uitgerust met een geavanceerde webcam. Daarmee kan een infraroodscan worden gemaakt. Deze kijkt naar een aantal warmtepunten van je gezicht en kan aan de hand daarvan met zeer grote zekerheid je identiteit vaststellen. Het werkt zelfs bij tweelingen!

Sneller dan je denkt

Het lijkt misschien nog een ver-van-mijn-bed show, maar als het aan Microsoft ligt gaat deze ontwikkeling heel snel. Deze zomer wordt het geïntroduceerd binnen Windows Hello for Business. Je kunt het dan vrijwillig gaan gebruiken. Naar verwachting wordt het vrijwillige karakter al snel omgezet in pushen, waarna het uiteindelijk wordt afgedwongen door Microsoft en je niets anders meer kunt gebruiken om je cloudgegevens te beveiligen. De verwachting is dat dit in één tot twee jaar gaat gebeuren. Misschien hoog tijd dus om eindelijk eens die nieuwe smartphone te gaan kopen of neem gerust contact met ons op om het je verder uit te leggen. Dan ben jij in ieder geval voorbereid.

Auteur

Maik

13 June 2018

Bekijk ook