/
/
Deze IT-learnings van 2020 neem je mee in 2021!

Deze IT-learnings van 2020 neem je mee in 2021!

IT-learnings

Ook IT-verantwoordelijken hebben het afgelopen jaar veel meegemaakt. De digitale transformatie is voor veel bedrijven ineens in sneltreinvaart gegaan. Die reis is voor sommigen een bumpy road gebleken en voor andere ging het van een leien dakje. Wat hebben zij het afgelopen jaar van geleerd en nemen ze mee in 2021, m.a.w. wat zijn de IT-learnings van 2020? Om elkaar in deze gekke tijd te helpen en kennis te delen hebben we deze round-up blog opgezet. We stelden IT-verantwoordelijken en -experts de volgende vraag:

“Welke IT-learnings neem je, door de externe ontwikkelingen van afgelopen jaar, mee in 2021?’’

Een aantal IT-experts hebben voor deze blog hun inzichten gedeeld. Benieuwd naar welke IT-learnings zij meenemen in 2021? We hebben ze hieronder verwerkt in een nette lijst met inzichten en handige tips! Lees snel verder!

Kennis delen

Wij zijn specialisten als het gaat om de digitale transitie (transformatie naar de cloud, bieden van een moderne werkplek en alles wat erbij komt kijken). We delen onze kennis graag en zodoende is ook deze blog ontstaan. Benieuwd naar 3fifty? Lees hier meer over ons.

De inzichten op een rijtje

COVID-19

 • Het massale thuiswerken heeft de vraag naar cloudoplossingen en IT-security enorm doen groeien. Het is essentieel dat organisaties digitaal veerkrachtig gaan worden. Zo kan er snel gehandeld worden bij nieuwe trends, meegaan met ontwikkelingen en schaalbaar voor de toekomst. Door bedrijfsprocessen te automatiseren, toepassen van AI, digitaliseren, cloud oplossingen i.c.m. cloud werkplek gaan hierbij helpen.
 • Stroomversnelling: de druk die opgevoerd is door de COVID19 pandemie heeft ertoe geleid dat elke digitale werkplek programma gelijk met stip op één stond en dat ook gelijk alles kon!
 • Digital security wordt steeds belangrijker. Door het thuiswerken zijn systemen meer verspreid en lastiger te monitoren. Om de grip hierop niet te verliezen zijn extra tools nodig en medewerkers moeten bewust zijn van de digitale gevaren.

Digitale Transitie & Microsoft 365

 • De digitale transitie versneld ingaan brengt veel uitdagingen met zich mee, waaronder de beveiliging van de systemen en de bewustwording van medewerkers. Het gebruik van e-learnings speelt een grote rol bij het opleiden van medewerkers.
 • De adoptie van een Microsoft 365 omgeving is essentieel, maar vergeet ook niet een duidelijke governance (beleid) te bepalen.
 • Een migratie naar de cloud is niet alleen een ‘technische’ exercitie. Van belang is dat de business, IT strategie en het operating model (processen) meegenomen worden in deze migratie. Dit impliceert dat het als een transformatie aangevlogen wordt, waarbij het integraal alle aspecten worden geadresseerd beginnend bij de business en de strategy.
 • Bouw met het einddoel in gedachten: goeie architectuur met “loosely coupled” onderdelen, aandacht voor data integriteit en security is niet nieuw, maar goede uitvoering ervan komt weinig in de praktijk voor. Als het einddoel helder is, kan je elke project ertegen afwegen.
 • Versnel het migreren van je On-premise datacenter naar een private, public of hybride cloud. Daardoor kan je je als IT-afdeling bezig houden met eigen processen en de benodigde security in plaats van met hardware.
 • Beperk de risico’s tot het minimum door veel focus te leggen op de end-point protectie.
 • Talent kan overal vandaan komen: opeens werken mensen effectief virtueel samen en krijgen zij ook veel voor elkaar. Dit weet elke IT’er al geruime tijd, maar nu heeft de maatschappij dat ook aan eigen lijf ondervonden. Dit geeft tegelijkertijd een groter talentenpoel om uit te tappen, maar ook verhoogde concurrentie voor de beste mensen.‍

Reacties

Misschien niet zozeer learnings, maar goeie wijsheden zijn altijd van toepassing!
1. Onder druk word alles vloeibaar: de druk die opgevoerd is door de COVID19 pandemie heeft ertoe geleid dat elke digitale werkplek programma gelijk met stip op 1 stond en dat ook gelijk alles kon! Alles in een enorme stroomversnelling dus!

2. Talent kan overal vandaan komen: opeens werken mensen effectief virtueel samen en krijgen zij ook veel voor elkaar. Dit weet elke IT’er al geruime tijd, maar nu heeft de maatschappij dat ook aan eigen lijf ondervonden. Tegelijkertijd geeft dit een groter talentenpoel om uit te tappen, maar ook verhoogde concurrentie voor de beste mensen.

3. Bouw met de eind doel in gedachten: goeie architectuur met “loosely coupled” onderdelen, aandacht voor data integriteit en security is niet nieuw, maar goede uitvoering ervan komt weinig in de praktijk voor. Als de einddoel helder is kan je elke project ertegen afwegen.

Madelein Smit, CIO bij EVbox

Door COVID en de thuiswerk-explosie, zullen we ons on-premise datacenter versneld migreren naar een private, public of hybride cloud. Hierdoor kunnen wij ons meer bezig houden met onze eigen processen en de benodigde security in plaats van met hardware. Digital security zal voor ons steeds belangrijker worden. Door het meer thuiswerken zijn systemen meer verspreid en dus lastiger te monitoren. Om dit in de grip te houden zullen we extra tools moeten gebruiken. Ook zullen onze medewerkers bewust moeten (blijven) maken van de digitale gevaren.

Oscar van Klaveren, ICT Project Manager Mennens Axload Group B.V.

Het afgelopen jaar heeft Huisman aangegrepen om flink vaart te maken met de digitale transformatie. De verwachting is dat dit komend jaar wordt doorgezet door nieuwe technologieën te implementeren en bestaande technologieën beter in te richten. Dit brengt veel uitdagingen met zich mee, waaronder de beveiliging van de systemen en de bewustwording van medewerkers, dus hier zullen de e-learnings dan ook in grote rol in gaan spelen.  In 2020 hebben we veel via e-learning opgepakt en dit trekken we door in 2021.

Andre Faber, Manager Global IT- Infrastructure, Huisman Equipment

2020 was een bizarre tijd voor iedereen en dat geldt zeker ook voor IT.  Wat dat betreft lijkt 2021 niet anders te zijn. Positief is het tempo waarmee de medewerkers het werken op afstand geadopteerd hebben. Als 95% van je medewerkers thuiswerken, dan brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Vragen die onder andere naar voren kwamen waren:

 • Hoe veilig is het netwerk bij iemand thuis;
 • Hoe veilig is het Wi-Fi netwerk;
 • Wat is het gedrag van kinderen of andere bewoners thuis (denk aan illegale en mogelijk schadelijke downloads).

Om deze reden leggen wij veel focus op de end-point protectie om de risico’s tot een minimum te beperken. Aan de andere kant is techniek zeker niet alles. Zo zijn we druk bezig met de eindgebruikers (security) awareness, middels verschillende methodes en kanalen. Daarbij is de adoptie van de O365 omgeving en duidelijke governance daarvan heel belangrijk. Dat zijn de belangrijkste trajecten die wij in 2020 gestart zijn en zeker naar 2021 meenemen om verder te ontwikkelen.

Marek Misiewicz, Manager IT, Oceanco

Zoals werd genoemd in het eerste inzicht heeft het massale thuiswerken de vraag naar cloudoplossingen en IT-security enorm doen groeien. Het is essentieel dat organisaties digitaal veerkrachtig gaan worden. Zo kan er snel gehandeld worden bij nieuwe trends, meegaan met ontwikkelingen en schaalbaar voor de toekomst. Het automatiseren van bedrijfsprocessen, toepassen van AI, digitaliseren, cloud oplossingen i.c.m. cloudwerkplek gaan hierbij helpen. Als je een aantal van deze aspecten niet hebt of nog geen roadmap hebt klaarliggen voor het doorvoeren dan loop je achter. Vergeet hierin IT-Security vooral niet en laat je hierin dus goed adviseren.

Stefan Contant,  IT Manager, Meeuwsen Totaal in Metaal

De meeste bedrijven hebben al iets gedaan met cloud , zijn er indirect mee aan de slag (Office365 & Teams) en/of hebben plannen om delen of geheel over te gaan naar de cloud.

Een migratie naar de cloud is niet alleen een ‘technische’ exercitie. Van belang is dat de business, IT strategie en het operating model (processen) meegenomen worden in deze migratie.

Dit impliceert dat het als een transformatie aangevlogen wordt, waarbij het integraal alle aspecten worden geadresseerd beginnend bij de business en de strategy.

Ronald Walthaus, Senior Manager / Cloud lead, Capgemini Invent

Over 3fifty

3fifty is al ruim 15 jaar een allround Microsoft partner in de IT. We hebben veel ervaring met de cloud, zowel voor werkplekken als voor infrastructuur en platformen. We zijn dé partner als het gaat om de transformatie naar de cloud. We helpen organisaties om hun doelen te bereiken en het beste uit zichzelf te halen.

Auteur

Maik

6 April 2021

Bekijk ook