/
/
Creëer een gecentraliseerd cloud orgaan

Creëer een gecentraliseerd cloud orgaan

Deze blog geeft je meer informatie over een Cloud Center of Excellence of cloud team. Wat is het? Wat doet het? En wat kan de inzet betekenen voor een organisatie? We geven je ook een aantal tips om zo’n team succesvol op te zetten. Veel leesplezier!

Je hoort vaak dat de digitale transformatie en de transitie naar de cloud geen “makkie” is. Om te starten moet je over een hoge drempel stappen en de vervolgstappen zijn niet eenvoudig. Toch is het overstappen naar een cloud omgeving een goede, toekomstgerichte keuze. Echter, is het wel belangrijk om een aantal dingen in het achterhoofd te houden. We noemen er een paar:

 • Beheer van een cloud platform is anders dan een traditioneel IT-platform
 • De cloud wenst van de gebruikers een andere mindset en werkwijze
 • Zorg voor een goed en gedegen IT-beleid (Governance)
 • Het traject neemt altijd meer tijd in beslag dan je van te voren bedenkt
 • Creëer een gecentraliseerd IT-orgaan dat de ontwikkeling, innovatie en onderhoud van het cloud platform voor zijn rekening neemt

Heb je gekozen om een cloud transformatie traject in te gaan, dan is het ook slim om alvast na te denken over een IT-orgaan dat volledig gefocust is op dit platform. We noemen dit orgaan een “Cloud Center of Excellence” of een “cloud team”.

Wat is een Cloud Center of Excellence of cloud team?

Een Cloud Center of Excellence (hierna:CCoE) of cloud team is een benadering om transformatie en gebruik van een cloud platform binnen een organisatie te stimuleren en te ondersteunen. Het is een multidisciplinair team dat o.a. zorgt voor het versnellen van de acceptatie van het cloud platform. Het team bestaat uit verschillende disciplines. Door het opzetten en gebruiken van een dergelijke entiteit verhoog je de kans op succesvol gebruik van het platform.

Concreet gezien kan het CCoE of cloud team de adoptie (acceptatie en gebruik) van de cloud versnellen door:

 • De cloud te evangeliseren binnen de organisatie
 • Herbruikbare frameworks ontwikkelen voor beheer
 • Goede communicatie
 • Kennis up to date houden
 • Toezicht houden op het gebruik van de cloud

Zoals je wellicht zal verwachten is zo’n CCoE of cloud team geen statisch element binnen een organisatie maar beweegt ze mee met de innovatie die continu plaatsvindt. Door het opzetten en gebruiken van een dergelijke entiteit verhoog je de kans op succesvol gebruik van het platform.

Cloud Adoption Framework

Een succesvolle CCoE of cloud team laat zich leiden aan de hand van frameworks die verschillende cloudproviders over de jaren heen ontwikkeld hebben. Microsoft ontwikkelde een Cloud Adoption Framework (hierna: CAF). Vanuit de praktijk werken wij bij 3fifty het liefst met een adoption framework dat een structuur bouwt over de as van mensen (People), processen (Process) en technologie (Technology). Het produceert bruikbare diensten binnen de thema’s ‘Leren’, ‘Leiden’, ‘Beveiligen’ en ‘Beheersen’. Het CAF geeft de volledige levenscyclus weer en ondersteunt de organisatie tijdens elke fase van adoptie door methodologieën te bieden als specifieke benaderingen om veelvoorkomende blokkades te overwinnen.

Wat doet een CCoE of cloud team?

Wanneer een organisatie consistentie ervaart in aanpak en strategie, profiteert iedereen ervan. De toepassing en snelheid van de cloud strategie verbetert automatisch wanneer je juiste technologie, juiste processen en de juiste mensen op de juiste plaatsen hebt.

Binnen de organisatie opereert een CCoE of cloud team als een DevOps team. Bij zulke teams is het belangrijk dat zij een visie hebben. Deze visie ondersteunt het team bij hun dagelijkse werkzaamheden en wat zij bereiken.

Een CCoE of cloud team maakt het toevoegen van waarde op elk niveau mogelijk. Alle belanghebbenden weten wat er van hen wordt verwacht, waarvoor ze verantwoordelijk zijn en waarom. Dit resulteert in minder onzekerheid of frustratie. De business- en de IT-teams begrijpen nu beter welke stappen ze moeten nemen om hun doelen te bereiken. Er ontstaat synergie door een uniforme benadering om nieuwe technologieën toe te passen. Eindgebruikers worden nu ondersteund door innovatie en best practices, waardoor een organisatie flexibeler, wendbaarder en efficiënter werkt.

Wanneer starten met een gecentraliseerd cloud orgaan?

Het opzetten van een gecentraliseerd cloud orgaan is niet met één dag gedaan. Het eist van een organisatie aanpassingen, maar geeft positieve resultaten. Daarnaast zal de kracht van een CCoE of cloud team groeien met de tijd.

Er is geen perfect moment om een CCoE of cloud team op te starten. Als je het aan 3fifty vraagt, dan kiezen we ervoor om een CCoE of cloud team te starten voordat de eerste cloud migratie plaatsvindt. In de praktijk zien we echter dat dit vaak later gebeurt. Dit is geen probleem want het opstellen van best practices en cloud governance op een later moment draagt nog steeds bij aan het succesvol gebruiken van een cloud platform.

Succesfactoren

De best practices of succesfactoren voor een CCoE of cloud team die wij zien, zijn:

 • Wees Agile
 • Zorg voor een Multidisciplinair team
 • Houd de directie en het management betrokken, maak van hen ambassadeurs
 • Geef het CCoE/cloud team autonomie
 • Start small
 • Vier elk succes en deel ervaringen

Zelf doen of uitbesteden?

In een korte tijd is IT best gecompliceerd geworden. Voor veel zaken heb je specialistische kennis nodig om een nieuwe, moderne IT-omgeving te beheren en onderhouden. Voor veel (MKB) organisaties is het lastig om van alle specialismen kennis te hebben, deze op te bouwen of aan te trekken. Een oplossing kan zijn om IT of een project gedeeltelijk of volledig uit te besteden aan een IT-partner.

Wil je weten of het voor jou verstandig is om aan de slag te gaan met een Cloud Center of Excellence of cloud team? Ga je het traject volledig uitbesteden, heb je wat specifieke kennis nodig of heb je behoefte aan advies en consultancy? In alle gevallen kan 3fifty de oplossing bieden. Waar jouw uitdaging ook ligt, we helpen je graag en staan voor je klaar.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de te zetten stappen of ben je benieuwd hoe jouw organisatie scoort op de CCoE-checklist? Download nu de whitepaper: “Hoe bouw je een Cloud Center of Excellence of cloud team”.

Ben je benieuwd wat een cloud team voor jou zou kunnen betekenen? Lees dan deze blog.

Over 3fifty

3fifty is al ruim 15 jaar een allround Microsoft partner in de IT. We hebben veel ervaring met de cloud, zowel voor werkplekken als voor infrastructuur en platformen. 3fifty is dé partner als het gaat om de transformatie naar de cloud. We helpen organisaties om hun doelen te bereiken en het beste uit zichzelf te halen.

Auteur

Maik

25 March 2021

Bekijk ook