/
/
Azure Well Managed: Deel 5 Automatiseren

Azure Well Managed: Deel 5 Automatiseren

Voor de blogserie van zes blogs over “Azure Well Managed” spreekt Bas van der Kruijssen zich uit over hoe je het cloud platform het beste kunt opbouwen, onderhouden en managen. Een gedegen opzet, onderhoud en beheer is de basis voor een stabiel Azureplatform. De komende weken kan je in de blogs tips en tricks verwachten m.b.t. de volgende onderwerpen:  Governance, Azure Monitor, Security Center, Azure Sentinel, automatiseren en platform optimalisatie.

Deze blog gaat over automatiseren. Snelheid van uitvoeren is iets waar veel IT-afdelingen mee worstelen. Aanvragen voor nieuwe virtuele machines of andere middelen komen wel binnen maar worden vaak overschaduwt door incidenten en andere lopende zaken. Het automatiseren van (standaard) aanvragen is in veel gevallen een goede oplossing om de kwaliteit van dienstverlenging te verbeteren.

Automatiseren in Azure Governance
Figuur 1 – Automatiseren in Azure Governance

Azure automation

Een ander bijkomend voordeel van automatiseren is ook een impuls in en het behoud van kwaliteit. Het verlaagt de risico’s op fouten tijdens een handmatig proces. Het is ook goed mogelijk om een proces te automatiseren buiten kantoortijden. Een simpel voorbeeld hiervan is het Windows Update proces. Met behulp van de Update Management oplossing in Azure Automation is het plannen en uitvoeren van updates in één oplossing geconfigureerd, uitgevoerd en gemonitord.

Azure Automation mogelijkheden
Figuur 2 – Azure Automation mogelijkheden

Azure Automation is een oplossing die nauw is geïntegreerd met het Azure platform. Het is bij uitstek geschikt om (beheer)taken op Azure maar ook on-premises te automatiseren. Het hybride scenario is mogelijk door middel van een Hybrid Runbook Worker, dit is een stukje software dat in je eigen datacenter wordt geïnstalleerd en kan worden aangestuurd van uit Azure.

Logic Apps

Een andere oplossing die goed ingezet kan worden voor het automatiseren en organiseren van werk is Azure Logic Apps. Deze oplossing is als ware de dirigent tussen verschillende applicaties en mogelijkheden op het Azure platform. Maar ook naar applicaties daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde berichten naar een Teams kanaal. Of het openen of sluiten van incidenten in ServiceNow, het aanmaken of uitlezen van data in SalesForce en nog veel meer.

In het volgende filmpje wordt kort beschreven wat Logic Apps precies zijn:

Logic Apps is een zogenaamde “low code” automatiseringsoplossing die op eenvoudige wijze hele processen kan helpen automatiseren.

Tip: Voor gebruikers is deze oplossing ook beschikbaar vanuit het Power Platform in de vorm van Power Automate.

Vanuit het “Well Managed” oogpunt dat voor deze blogserie is gebruikt, zijn in de volgende delen een aantal principes van het Cloud Adoption Framework gekoppeld aan technische oplossingen. Deze maken standaard deel uit van het Azure platform. Je hebt nu deel 4 (Azure Sentinel) van deze blogserie gelezen. Andere blogs uit deze serie zijn deel 1 Governance, deel 2 Azure Monitor. Deel 3 gaat over Security Center en deel 4 gaat over Azure Sentinel.

Auteur

Maik

28 July 2020

Bekijk ook