/
/
Azure Well Managed: Deel 1 Governance

Azure Well Managed: Deel 1 Governance

Voor de blogserie van zes blogs over “Azure Well Managed” spreekt Bas van der Kruijssen zich uit over hoe je het cloud platform het beste kunt opbouwen, onderhouden en managen. Een gedegen opzet, onderhoud en beheer is de basis voor een stabiel Azureplatform. De komende weken kan je in de blogs tips en tricks verwachten m.b.t. de volgende onderwerpen:  Governance, Azure Monitor, Security Center, Azure Sentinel, automatiseren en platform optimalisatie.

Deze blog gaat over Governance. De basis voor een Azure platform zit in een dynamisch governance plan. Omdat het Azure platform een continu ontwikkelend ecosysteem is, moet het governance plan zich aan kunnen passen. Zo’n plan vormt uiteindelijk een gebruiksaanwijzing met daarin alle regels en aanwijzingen die nodig zijn om van Azure een stabiel en bruikbaar platform te maken voor jouw bedrijf.

Het begin van “Well Managed” ligt in richtlijnen voor het gebruik van Azure. Door duidelijk aan te geven hoe het Azure platform ingezet wordt voor jouw bedrijf is het makkelijker om in te stappen. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit maar ook de mate van gebruik. Deze richtlijnen en adviezen worden vastgelegd in een “governance plan”.

Cloud Adoption Famework

Figuur 1 – Het Governance Plan wordt gebaseerd op 5 disciplines

Gevoed door jarenlange ervaring heeft Microsoft het “Cloud Adoption Framework” gepubliceerd. Eén van de onderdelen van dit framework is het “Govern” hoofdstuk. Dit onderdeel geeft de inhoud van zo’n plan weer. Tevens laat het ook zien welke technische mogelijkheden vanuit Azure beschikbaar zijn om dit plan te ondersteunen.

Onderdelen van het Governance plan

  1. Methodologie: Stel een basiskennis op van de methodologie die cloud governance aanstuurt in het Cloud Adoption Framework om te gaan nadenken over de end state-oplossing.
  2. Benchmark: Beoordeel de huidige staat en toekomstige staat om een ​​visie op te stellen voor het toepassen van het raamwerk.
  3. Initiële governance-basis: Begin het traject met een kleine, eenvoudig te implementeren set van instrumenten. Deze initiële governance-basis wordt een Minimal Viable Product (MVP) genoemd.
  4. Verbeter de initiële governance-basis: tijdens de implementatie van het cloud-adoptieplan voeg je iteratief governance-controles toe om tastbare risico’s aan te pakken terwijl je op weg bent naar de eindstaat.

3fifty schreef eerder een blog over een Governance Plan. Lees hem hier.

Dynamisch karakter

Eén van de belangrijke eigenschappen van een cloud governance plan is dat het een dynamisch karakter heeft. Aan het begin van een cloud transformatie is het lastig om het eindpunt al volledig te definiëren. Het is dan ook belangrijk dat een aantal principes vastgelegd zijn die als fundering dienen. Gedurende de transformatie kan je deze principes aanvullen of aanpassen op basis van vragen en cloudgebruik vanuit de organisatie.

Om te bepalen in welke fase van de cloud transformatie een bedrijf zich bevindt heeft Microsoft de Cloud Adoption Framework Benchmark Tool ontwikkeld. Hiermee bepaal je niet alleen een startsituatie, maar volg je ook de voortgang.

Vanuit het “Well Managed” oogpunt dat voor deze blogserie is gebruikt, zijn in de volgende delen een aantal principes van het Cloud Adoption Framework gekoppeld aan technische oplossingen. Deze maken standaard deel uit van het Azure platform. Je hebt nu deel 1 (Governance) van deze blogserie gelezen. Lees hier deel 2 Azure Monitor. Deel 3 over Security Center kan je hier lezen. Klik hier om naar deel 4 over Azure Sentinel te gaan.

Auteur

Maik

21 June 2020

Bekijk ook