/
/
Microsoft Always-On VPN oplossing tegen minimale kosten voor Wavin.

Microsoft Always-On VPN oplossing tegen minimale kosten voor Wavin.

Wavin Nederland is een internationale organisatie die door het bouwen van gezonde en duurzame omgevingen bijdraagt aan positieve veranderingen in de wereld. Ze wilden een nieuwe “always-on” VPN oplossing.  De bedoeling is dat deze nieuwe oplossing de huidige oplossing gaat vervangen om kosten te besparen. Met dit vraagstuk kwam ze bij 3fifty om hen te adviseren en ondersteunen tijdens dit project.

Kosten besparen door vernieuwing

Wavin Nederland, als onderdeel van Orbia, levert wereldwijd innovatieve oplossingen voor essentiële behoeften van het dagelijks leven. Een veilige distributie van drinkwater en gas, duurzaam beheer van regenwater en afvalwater, energie-efficiënte verwarming en koeling van gebouwen, elektro, telecom en industriële toepassingen. Orbia is een gemeenschap van bedrijven met een gezamenlijk doel: het leven in de hele wereld voloruit helpen (“To advance life around the world”). Wavin wil bijdragen aan positieve veranderingen in de wereld en doen dat door het bouwen van gezonde en duurzame omgevingen.

Een aantal jaar geleden koos Wavin voor een VPN-oplossing, die goed paste bij de situatie in die tijd. Om hun doelen te blijven bereiken, is het voor organisaties soms noodzakelijk om kosten te besparen. Zo ook voor Wavin. De VPN-verbinding van Wavin is een erg kostbare oplossing, waardoor zij onderzochten hoe zij kosten konden besparen. Ze hebben 3fifty gevraagd om mee te denken over de wens die zij hadden: Een kwalitatieve en betaalbare “Always-on” VPN-oplossing”. Met de introductie van een nieuwe versie van Windows 10 werd het mogelijk om een rechtstreekse VPN-verbinding te maken met een bedrijfsnetwerk. Dit is dan ook de oplossingsrichting waarvoor gekozen werd.

Kwalitatieve en betaalbare “Always-on” VPN-oplossing

3fifty pakte het vraagstuk met beide handen aan. In het verleden heeft 3fifty eerder in een project met Wavin samengewerkt. Aangezien dit een fijne samenwerking was, verliepen de gesprekken voor dit project ook erg vlot.

Samen met Gerben Bremmer, manager networking services EMEA, heeft 3fifty de oplossingsrichting bepaald. Gerben wist goed wat hij wilde, waardoor eenvoudig de randvoorwaarden voor een succesvol project waren opgesteld. De oplossing moet kwalitatief goed zijn en betaalbaar. In de huidige situatie betaalde Wavin per gebruiker een bedrag om gebruik te maken van de oplossing.

Stap één is het opzetten van een testomgeving zodat Wavin de functionele en kwalitatieve eisen van het VPN-netwerk kon testen. Hierbij waren best wat uitdagingen m.b.t. het netwerk, om deze stabiel en in de lucht te houden. Mede door de goede samenwerking hebben Sebastiaan Boonstoppel van 3fifty en Gerben deze uitdagingen snel en efficiënt opgelost.

Stap twee is het koppelen van de eerste gebruikers via het nieuwe netwerk. Dit houdt in dat de Windows 10 oplossing op kleine schaal is uitgerold. De consultants van 3fifty hebben de omgeving voor Wavin klaargezet.

De laatste stap is het uitrollen van de nieuwe VPN voor de volledige organisatie dit is een complex proces vanwege de grote verspreiding van de gebruikers waarbij sommige zelfs nooit echt op kantoor komen. Daarom is het van belang om de juiste uitrol methode te kiezen en uitvoerig te testen.

Maximale output tegen minimale kosten

Na het testen van de functionele en kwalitatieve eisen van het nieuwe netwerk kwam Wavin tot de conclusie dat zij tevreden waren. Stap twee zorgde ervoor dat de organisatie op kleine schaal kon kennis maken met de nieuwe VPN-verbinding. Een ruime hoeveelheid gebruikers testte het netwerk uitvoerig over een periode van twee weken. Wavin is tevreden met de resultaten.

Het eindresultaat van dit project is dat Wavin nu een kwalitatief gelijkwaardig alternatief kan bieden voor de huidige VPN-oplossing, tegen aanzienlijk lagere kosten. Daarnaast kunnen ze nu de Windows 10 native client gebruiken. Eindgebruikers hoeven daardoor geen handmatige handelingen uit te voeren om verbinding te maken.

De nieuwe oplossing maakt gebruik van de bestaande Microsoft licenties. Zowel de VPN-client als de VPN-server maken al onderdeel uit van het bestaande licenties. Dit betekent dat Wavin bijna alle kosten besparen die zij voorheen hadden voor de VPN-oplossing. De oplossing maakt ook gebruik van de Microsoft Azure cloud waarmee Wavin een schaalbare en redundante oplossing voor de eindgebruikers hebben.

De volgende stap is het wereldwijd uitrollen van deze oplossing. Zoals eerder benoemd maakt Wavin deel uit van Orbia, zij hebben ruim 11.500 medewerkers in meer dan 40 landen. De grootste uitdaging is om deze wereldwijde uitrol op een zo efficiënt mogelijke manier te realiseren. In samenspraak met Wavin maakt 3fifty ook het projectplan voor deze uitrol als adviseur en uitvoerder.

“De kostenbesparing is een mooi gewin, maar met name de gebruiksvriendelijkheid en schaalbaarheid van de oplossing is doorslaggevend”
Gerben Bremmer,
Wavin Group,