/
/
Remote werken met veilige en schaalbare virtualisatie

Remote werken met veilige en schaalbare virtualisatie

In het snel evoluerende werklandschap van vandaag kiezen organisaties steeds vaker voor remote oplossingen en zoeken ze naar veilige en efficiënte manieren om hun personeel productief te houden, onafhankelijk van de locatie. Azure Virtual Desktop biedt een krachtige oplossing die bedrijven in staat stelt om op maat virtuele desktopomgevingen te creëren, waardoor een naadloze en veilige oplossing voor remote werken kan worden aangeboden.

Azure Virtual Desktop maakt gebruik van de kracht van de Microsoft Azure Cloud infrastructuur om een schaalbaar en flexibel virtualisatieplatform te kunnen bieden. Het stelt bedrijven in staat zowel een Windows desktop als applicaties te virtualiseren en beschikbaar te stellen aan eindgebruikers op verschillende apparaten, zoals laptops, tablets en thin clients. Met Azure Virtual Desktop kunnen gebruikers hun werkomgevingen en applicaties vanaf elke locatie benaderen, wat zorgt voor ononderbroken productiviteit en samenwerking.

Hieronder wordt dit visueel weergegeven: Azure Virtual Desktop communiceert met Azure Active Directory voor authenticatie, een VM host pool voor gevirtualiseerde desktops en de remote apps voor gevirtualiseerde applicaties. Gebruikers kunnen overal en vanaf elk apparaat op een veilige manier AVD bereiken via hun eigen internetverbinding.

Alle mogelijkheden op een rijtje

Azure Virtual Desktop biedt een breed scala aan mogelijkheden die het maken tot een uitgebreide en robuuste virtualisatieoplossing:

  • Flexibele implementatieopties: Azure Virtual Desktop biedt de flexibiliteit om virtuele desktops en applicaties op Azure te implementeren, waardoor organisaties hun resources kunnen op- of afschalen op basis van hun behoeften. Het biedt een verscheidenheid aan formaten en configuraties voor virtuele machines, waardoor optimale prestaties en kostenefficiëntie worden gewaarborgd.
  • Multi-session Windows 10/11: Azure Virtual Desktop ondersteunt de multi-session mogelijkheid, waardoor meerdere gebruikers één virtuele machine kunnen delen en tegelijkertijd kunnen gebruiken. Deze functie optimaliseert het gebruik van resources, vermindert beheeroverhead en zorgt voor een consistente gebruikerservaring.
  • Applicatievirtualisatie: Samen met virtuele desktops maakt Azure Virtual Desktop het mogelijk voor bedrijven om specifieke applicaties te virtualiseren en aan eindgebruikers aan te bieden. Deze aanpak vereenvoudigt het beheer van applicaties, vereenvoudigt updates en verbetert de beveiliging door toegang tot applicaties en gegevens te centraliseren.
  • Naadloze integratie met Microsoft 365: Azure Virtual Desktop integreert naadloos met Microsoft 365 applicaties en services. Gebruikers kunnen vertrouwde productiviteitstools zoals Microsoft Office, Teams en OneDrive rechtstreeks vanuit hun virtuele desktops gebruiken, waardoor een consistente en efficiënte workflow wordt gegarandeerd.
  • Verbeterde beveiliging: Azure Virtual Desktop biedt krachtige beveiligingsfuncties om gevoelige gegevens te beschermen en ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Met integratie van Azure Active Directory, voorwaardelijke toegangspolicies en ingebouwde beveiligingsmaatregelen kunnen organisaties voldoen aan regelgeving en hun gevirtualiseerde omgevingen beschermen.
  • Kostenoptimalisatie: Azure Virtual Desktop biedt kosteneffectieve virtualisatieoplossingen door gebruik te maken van het pay-as-you-go prijsmodel van Azure. Organisaties kunnen kosten optimaliseren door resources op basis van de vraag te schalen, investeringen in infrastructuur vooraf te vermijden en beheeroverhead te verminderen.

Dus wat is er nieuw?

Azure Virtual Desktop is constant aan het evolueren, door nieuwe functies te ontwikkelen en te verbeteren. De meest recente updates richten zich op het verbeteren van de opslagefficiëntie, het versterken van de endpointbeveiliging, het vereenvoudigen van configuratie en het leveren van een betere algehele gebruikerservaring.

Met het beschikbaar komen van FSLogix roaming profile technologie is het mogelijk om naadloze toegang tot file shares te faciliteren vanaf Azure-joined virtuele machines. Dit gaat samen met een aantal belangrijke opslagverbeteringen, waaronder VHD Disk Compaction om de grootte van profielcontainers te verminderen, het maken van een AppX package manifest voor het sneller starten van apps en roaming mogelijk maken voor de prullenbak voor het verwijderen van sessiegegevens. Wanneer een gebruiker gegevens uit een sessie verwijdert, zal hun prullenbak nu met hen mee roamen, zodat ze deze kunnen herstellen vanuit een andere sessie.

Het configureren van endpointbeveiligingsbeleid is nu eenvoudiger dankzij de algemene beschikbaarheid van Microsoft Intune gebruikersscopeconfiguratie voor multi-session VM’s. Met deze functie kunnen IT-beheerders gebruikerscopebeleid, gebruikerscertificaten en PowerShell-scripts configureren in de gebruikerscontext.

Insight at scale is nu beschikbaar, waarbij rapportagemogelijkheden worden geboden over meerdere hostpools. Gebruikers kunnen diagnostische en verbindingsinformatie bekijken en correleren, waardoor het oplossen van problemen en het bewaken van processen worden gestroomlijnd.

Beveiliging & Betrouwbaarheid

Beveiliging en betrouwbaarheid van openbare netwerken zijn verbeterd met watermerken, die helpen voorkomen dat gevoelige informatie op endpoints wordt vastgelegd. Ook het gebruik van Private Link voor Azure Virtual Desktop draagt bij aan beveiliging en betrouwbaarheid, waarmee toegang tot sessiehosts en workspaces mogelijk is via een privé endpoint in een virtueel netwerk, zoals in de afbeelding weergegeven.

Met het beschikbaar komen van RDP Shortpath voor openbare netwerken is er het een en ander verbeterd op het gebied van netwerk betrouwbaarheid. Zo wordt nu het STUN-protocol gebruikt om een directe UDP-gebaseerde data flow tot stand te brengen tussen clients en sessiehosts. Daarbij is de ondersteuning voor Symmetric NAT voor RDP Shortpath nu in openbare preview. Dit is een uitbreiding van RDP Shortpath, dat het TURN-protocol gebruikt en een UDP-verbinding indirect tot stand brengt. Een RDP Shortpath wordt in de afbeelding visueel weergegeven.

Deze functieverbeteringen tonen de toewijding van Azure Virtual Desktop aan om te voldoen aan de behoeften van klanten en de ervaring van virtuele desktops te verbeteren. Met de focus op opslag, beveiliging, configuratie en gebruikerstevredenheid blijft Azure Virtual Desktop zich ontwikkelen als een allesomvattende oplossing voor gevirtualiseerde werkomgevingen.

Auteur

Emma

28 June 2023

Bekijk ook